El 12 de desembre els majoristes d’aliments frescos de Mercabarna vam presentar la campanya “Aquestes festes, alegria i bona cuina” amb sis receptes de la mundialment reconeguda Carme Ruscalleda. A continuació teniu una d’aquestes receptes de la nostra gran xef perquè gaudiu del bon producte carni aquest Nadal. Preneu nota i prepareu un “rosbif de llom de vedella o bou” excel.lent de la mà de la xef Ruscalleda.
Què necessiteu per a 4 racions:
1 Kg de llom baix de bou o vedella, la part enganxada a la culata, en un tros.
Per fer el marinat de la peça:
La peça de llom sencera, neta de pell i greix
40 ml d’oli d’oliva verge extra
40 ml de greix de porc
100 ml de Xerès sec
100 ml de Porto
sal, pebre negre i nou moscada
Per fer la salsa “tonyinada”
1 llauna de tonyina en conserva de 120 g aprox.
1 ou
200 ml d’oli d’oliva verge extra
2 filets d’anxova en salaó
30 g de tàperes adobades
30 ml de suc de llimona
sal i pebre
ELABORACIÓ:
1 — Disposeu de la peça de carn, polida de pell i greix, lligueu-la “sense prémer massa”, poseu-la en un recipient apte per a nevera, i deixeu marinar durant 4 hores amanida amb el Xerès sec, el Porto, el pebre i nou moscada amb moderació.
2 — Elaboreu la salsa “tonyinada”, realitzeu amb turmix una maionesa amb l’ou, l’oli d’oliva i el suc de llimona. Incorporeu a la maionesa els filets d’anxova, la tonyina, les tàperes i la sal i el pebre, tritureu-ho ben fi, per aconseguir una textura uniforme i reserveu la salsa a la nevera.
3 — Disposeu-vos a cuinar el rosbif, trieu una cassola a la mida de la peça. Escorreu la carn de la marinada i reserveu els sucs. Saleu la carn, i amb l’oli i el greix de porc, marqueu la peça a foc fort, per totes les seves cares, l’operació del marcat no ha de durar més de 3 minuts. Seguidament, disposeu del forn ben calent a 210º, i poseu a coure al forn la peça a la cassola durant 8 minuts.
4—Retireu la cassola de forn, ruixeu la peça amb els sucs de la marinada i continueu la cocció al forn calent a 210 º, durant 5 minuts més.
5 — De nou retireu la cassola del forn i reserveu la carn en una safata freda, manteniu-la a temperatura ambient, per aconseguir que els teixits de la carn es relaxin, uns 20 minuts.
6 — Desestimeu el greix de la cassola del rostit, afegiu a la cassola un gotet d’aigua mineral per recuperar sobre un foc suau, els caramel.litzats de la cocció, coleu i disposareu d’una salsa lleugera, fosca i saborosa, fruit del rostit de la carn.
7 — Retireu els fils de la carn lligada, i la peça estarà a punt per presentar-la a taula, a talls o per tallar-la “al gust” dels comensals. Acompanyeu el rosbif amb la salsa “tonyinada” i amb la salsa natural dels sucs del rostit al forn.
Ja ho teniu tot per triomfar aquest Nadal
i gaudir del bon producte carni!
Podeu trobar la resta de receptes que la xef Carme Ruscalleda ha creat aquest NADAL 2019 per als Majoristes d’Aliments Frescos de Mercabarna, entre els quals també està representat el sector carni, a: www.assocome.com